Aktualitások Magunkról Szezonális Akció Elérhetőség Galéria

DÍSZFÁK - DÍSZCSERJÉK

Díszcserjék

    Babérmeggy - Baumgartner

Babérmeggy - Baumgartner

Prunus laurocerasus Baumgartner

 
Szombathelyen a Baumgartner kertészetben szelektált fajta ...nagyo elterjedt.
Edzett fajta, sövénynek vagy cserjecsoportnak is alkalmas.
Örökzöld...a tápdúst talajt meghálálja, de nem igényli.
Lebeleit virágkötészetben is felhasználják.
 

    Vöröslevelű mogyoró

Vöröslevelű mogyoró

 
Kiváló tűrőképességű dísznövény, amely a közönséges mogyoró (Corylus avellana) és a török mogyoró (Corylus colurna) tulajdonságait hordozza magában
5-10 m magasra megnövő gyönyörű vörös lomblevelű díszcserje, lombfakadástól lombhullásig díszít
talaj iránt nem igényes, a szárazságot közepesen jól tűri
 

    Homoktövis

Homoktövis

Hippophaea rhamnoides

 
Különleges hybrid....kétlaki, és az egykoron népszerű sövénynövény - ma "vitaminbomba"-ként vonul be a kertekbe.
Aránylag nagy fürtökbe hozza termését - (akár 30 kg-ot is tövenként)amelyik köretként, lekvárként vagy gyümölcszselének is kiválóan alkalmas!
Tudni kell, hogy egységnyi mennyiség négyszer annyi C vitamint tartalmaz mint a citrom!
 

    Örökzöld puszpáng - Bukszus

Örökzöld puszpáng - Bukszus

Buxus sempervirens

 
Örökzöld sűrűn ága cserje - levelei kemények és fényesek,sötétzöldek.VIGYÁZAT! ...MINDEN RÉSZE MÉRGEZŐ!
Talajban nem válogat... félárnyékba, vagy árnyékban érzi igazán jól magát, de a napot is bírja - de erős napon levelei foltosodhatnak.
Egyik legedzettebb örökzöldünk.
Főleg sövényként ültetik, ...jól tűri a metszést!
Napos, félárnyékos vagy árnyékos helyre is ültethető, üde, jó vízáteresztő képességű talajba. Évente egyszer, szeptemberben kell nyírni. Vízigénye közepes, de a hosszabb szárazabb periódusok során nem árt öntözni.
 

    Tarkalevelű babérsom

Tarkalevelű babérsom

Aucuba japonica Variegata

 
Örökzöld, 2 - 3 méter magasra fejlődő bokor.
Nagyon dekoratív sűrűán sárga foltos levelei 10-20 cm-esek.
Félárnyékos, árnyékos fekvést, üde, de nem túl nedves talajt igényel. Mivel sekélyen gyökeresedik, a tövek melletti talaj bolygatását kerülni kell. Ha szükséges, az alakító metszést kora tavasszal kell végezni. Az idős felkopaszodott részeket a föld felett hatvan centire vághatjuk vissza. Jól bírja a szennyezettebb városi klímát is. Kedveli a rendszeres öntözést, de rendszerint a rövidebb aszályt is túlvészeli. Télen mindenképpen hűvös helyen kell tartani.
 

    Babérmeggy

Babérmeggy

Prunus laurocerasus Mari

 
2-6 méter magas bokorrá fejlődő növény, de jól tűri az alakítást.
Mélyrétegű, tápanyagban dús talajt szereti - fagyzúgos helyeket a telepítésnél kerüljük.
Cserjecsoportba vagy sövénynek telepítsük!
Szívós fagytűrő cserje, mely nem válogatós a talajban sem, a túl meszes talaj azonban nem kedvére való. Elviseli a mélyárnyékot is, bár akkor a bokor nem lesz olyan tömött. Mivel virágai a kifejlett ágakon nyílnak, ha rendszeresen metsszük a növényt, akkor nem fog virágozni. A fiatalabb növényeket érdemes lombtakarással védeni a fagy ellen. Bizonyos gombabetegségekre érzékeny lehet. Száraz nyarakon öntözést igényel.
 

    Aranyeső

Aranyeső

Laburnum anagyroides

 
Fásszárú növény. Felszíne sima, színe zöld vagy szürke. A hajtások fiatalon zöldek, csak később fásodnak.
Koronája sátorozó. Ágai ferdén felállóak.
Levelei hármasak, oválisak, állásuk szórt. A levelek válla keskenyedő, csúcsa hegyes. Szélük ép, színük zöld. Lombhullató.
Virága pillangós,dekoratív, színe sárga.
A növény minden része mérgező!
A direkt napfényt vagy a félárnyékot kedveli.
 

    Rózsaszín azalea

Rózsaszín azalea

Azalea Rosamundii

 
Csak savanyú talajba érdemes ültetni - a meszet nem bírják!
Május környéki virázásával csodálatos hangulatot,dekorációt képez a kertben.
Félárnyékos helyet kedvel, a párásítást meghálálja.
Rendszeres ápolást igénylő gyönyörű növény, max 4 méter magasra növekvő cserje.

 

    Kerti hortenziák

Kerti hortenziák

Hydrangea macrophylla

 
Rengeteg színváltozata ismert.
Cserépben és kerben is nevelhetjük.
Kora tavasztól késő őszig gyönyörködhetünk virágaiban.
Gondozása:
Félárnyékos helyen érzi igazán jól magát, ezért tűző napra, vagy túlontúl meleg helyre lehetőleg ne ültessük. Vigyázzunk rá, hogy a földje soha ne száradjon ki teljesen, viszont jó, ha tudjuk, hogy öntözésénél érdemesebb lágy vizet, vagy a felfogott esővizet felhasználni. Vízhiány esetén a levelei könnyen lekókadnak, károsodnak, s így a növény fejlődése is leáll. Télen a gyökerét érdemes betakarni a fagykárok ellen. A magas bokrokat érdemes minden kora tavasszal némileg visszametszeni, mert akkor több virágot hoz majd a nyár folyamán.
 

    Japán juhar

Japán juhar

Acer palmatum

 
3 - 5 méter magasra felődő cserje.
Vesszői vörösek, tavaszi levelei először sérgák, majd kizöldelnek...ősszel narancs-sárgát, vörösek.
Szép koronája, ősszel élénk színű levelei miatt soliterként ültetik.
Mészmentes talajt kedveli!
 

    Japán vérborbolya

Japán vérborbolya

Berberis thunbergii f. atropurpurea

 
Maga a bokor ívelt ágrendszerű, sűrűn bokros, tüskés cserje, melyen a levelek már a kihajtáskor is pirosasak, azonban az ősz folyamán még bíborlilábbá válnak. Apró sárga virágai tavasszal nyílnak, s erősen illatosak. A virágokból fejlődő tojásdad, pirosas apró bogyók egész télen a cserjén maradnak. A bogyók ehetőek, ugyanakkor a madarak számára is fontos téli eleségként szolgálnak. Magassága kb. 1,5 m, de vannak törpeváltozatai is (pl. 'Nana').
Gondozása:
Átlagos, jó vízáteresztő képességű kerti talajt, napos vagy félárnyékos fekvést igényel, de napos helyen szebb a levélszíneződése, valamint több termést hoz. Vízigénye közepes, a fiatal egyedeket öntözzük rendszeresen. Sövényként ültetve ültetési távolsága 30-40 cm. Metszésre az elhalt, illetve beteg hajtások eltávolításán felül nincs szükség. Ha mégis esedékes lenne egy erősebb visszametszés, de szeretnénk, hogy a következő évben virágot is hozzon, akkor a metszésre a legideálisabb idő a virágzást követően adódik. A lisztharmat időnként megtámadhatja.
 

    Korai tamariska

Korai tamariska

Tamarix tetrandra

 
Ez a napos fekvést igénylő, ám a talajjal szemben igénytelen fagytűrő cserje igen kevés gondozással is beéri, viszont erőteljes ágrendszerének kordában tartása odafigyelést igényel. Jó vízáteresztő képességű talajban érzi jól magát, mely lehet homokos vagy akár sóban gazdag is. Jól bírja a szárazságot és a nyári forróságot, ahogyan a szennyezett városi klímát is. Hosszú és erőteljes gyökere miatt az átültetést csak egészen fiatal korában viseli el. Időszakos metszés, alakítás nélkül túlságosan felnyurgulhat. Vesszőit lehetőleg a virágzás után metsszük vissza.
 

    Ráncoslevelű - Örökzöld bangita

Ráncoslevelű - Örökzöld bangita

Viburnum rhytidophyllum

 
Cserjecsoportba, vagy nagyobb dézsában is jól megél. Szereti a tápdús talajt.
Örökzöld....levelei ráncos, lándzsás alakúak, bőrszerűk.
Virágai sárgás fehérek, 10-20 cm-esek. lapos bogernyőben júniusban nyílnak!
Gondozása:
Viszonylag könnyen nevelhető, talajban nem válogatós, fagytűrő növény, mely szereti a kissé nyirkos, humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajt. Napos és árnyékos fekvésben egyaránt életképes. Vízigénye közepes, az aszályos időszakok során érdemes öntözni. Kártevőkre, betegségekre nem fogékony, és a városi szennyezettebb levegőt is jól tolerálja. Viszonylag lassan, 10-20 év alatt éri el kifejlett méretét.
 

    Rózsalonc

Rózsalonc

Weigela

 
Kezdetben felfelé törő, majd később kissé lecsüngő ágrendszerű bokra általában nem túl robusztus, néha csak 1-1,5 m-es. Tojásdad csúcsos végű, fűrészes szélű levelei legtöbbször üde zöldek, néha azonban bordók vagy fehérrel szegélyezettek.
Gondozása:
Normál kert talajt, napos vagy félárnyékos talajt igényelnek. Ha a bokor túl szélesre vagy túl magasra nőtt, akkor június-júliusban, (közvetlenül) a virágzás után vissza lehet vágni a zavaró hajtásokat. A fiatalító metszés során 3 év alatt a tövek ágainak egy-egy részét fokozatosan elosztva februárban 30-40 cm magasságig vissza kell metszeni.
 

    Cserszömörce

Cserszömörce

Cotinus coggygra

 
Terebélyes növekedésű lombhullató cserje vagy kisebb fa, mely kifejlett korában meghaladja a 4 méteres magasságot is. Már a viktoriánus kertekben is népszerű volt május-júniusban nyíló felhőszerű bugavirágzatai miatt, melyek valójában apró jelentéktelen sárgás vagy krémfehér virágok kusza rendszeréből tevődnek össze. Rózsaszínes tollas virágkocsányai, melyek egész nyáron át megmaradnak, karakteres jelleget biztosítanak ennek az értékes cserjének, melyet angol nyelvterületen találóan füstfaként hívnak. Levelei nagyméretűek, oválisak, ép szélűek, s szárnyasan erezettek. A kihajtáskor zöld vagy kékeszöld színű levelek az ősz folyamán fajtától függően sárgára, narancssárgára, vörösre vagy lilásvörösre színeződnek. Léteznek egész évben lilásvörös levelű változatok is (például a'Royal Purple' nevű fajta). Nyírott vagy nyíratlan sövényként is ültethetjük.
Gondozása:
Napfényigényes cserje, mely jól érzi magát még a legnagyobb hőségben is. Mészben gazdag vagy semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Mivel sekélyen elterülő gyökérzete nem bírja a pangó vizet, kifejezetten kedveli a szárazabb talajokat. Gyengébb minőségű talajokon virágzása intenzívebb. Tavaszi éves metszéssel kontrollálhatjuk méretét, viszont ez gyakran a virágzás rovására megy. Betegségekkel és kártevőkkel szemben viszonylag ellenálló díszcserje.
 

    Japán juhar

Japán juhar

Acer palmatum

 
A japán juhar igazán értékes lassú növekedésű díszfa, melynek kerekded vagy szabálytalan ernyős lombkoronája és gyönyörű őszi lombszíneződése adja igazi értékét. Ez az Ázsia erdeiben őshonos, 3-4m-nél magasabbra nemigen növő, vékony ágrendszerű fa fontos eleme a japánkerteknek, de bármilyen más kertben, előkertben is kiemelt szerepet játszhat. Igen sok változata létezik, azonban a karéjosan szeldelt levelek által formált finom lombkorona mindegyiknek sajátja, legyen az akár sárga, lila, vagy zöld levelű fajta. Ez az igényes lombhullató dísznövény csak a számára optimális élőhelyen növekszik megfelelően, és szüksége van a folyamatos ápolásra és gondoskodásra, amelyet azonban gyönyörű megjelenéssel hálál meg. Nagyon érdekes tulajdonsága, hogy a különböző variánsok évszakról-évszakra változtatják a színüket, így például a tavasszal vörösesen kihajtó zöld levelű változat őszre ismét sárgás-vöröses színben tündököl, míg a bordó árnyalatú változat lombja őszre kizöldül. Bonszaiként is igen népszerű. Bokorszerű és tarka levelű változatai is léteznek.
Gondozása:
Mivel mészkerülő növény, általában savas kémhatású agyagos vagy homokos talajban érzi jól magát, de néhány változata semleges kémhatású talajban is jól fejlődik. Bírja az árnyékot is, ugyanakkor víz- és párakedvelő növény. Télen a tövét nem árt lombtakarással védeni a fagyok ellen. A túlságosan tűző nap megperzselheti a leveleit.
 

    Julian borbolya

Julian borbolya

Berberis julianae

 
Tavasszal nyíló apró sárga virágaival és ősszel fejlődő hamvas bevonatú kékesfekete bogyóival hívja fel magára a figyelmet. Fényes sötétzöld levelei hosszúkás lándzsa alakúak, szúrósan fogazottak, illatos, aranysárga virágai pedig kisebb csoportokban nyílnak április-május folyamán. A növény leveleinek hónaljában 1-1 háromágú tövis található. Eléggé ellenálló ugyanakkor igénytelen cserje, mely jól tűri a városi klímát, a szárazságot, és árnyékban is jól fejlődik. Magassága kifejlett méretében a 3m-t is elérheti, ugyanakkor alacsonyabb nyírott sövényként is igen népszerű. Levelei ősszel pirosasra színeződnek.
Ezt a könnyen nevelhető, talajban nem válogatós fagytűrő örökzöldet egyaránt ültethetjük napra és árnyékba is. Sövényként ültetve az ültetési távolsága 40-50 cm. Nyírását csak a virágzás után végezzük el. Kártevők viszonylag ritkán támadják meg, ugyanakkor időnként elcsúfíthatja a lisztharmat.
 

    Nagylevelű buxus

Nagylevelű buxus

Buxus sempervirens

 
Eredeti puszpángféléknél némileg nagyobb levelű változat! VIGYÁZAT ....minden része mérgező!
A klasszikus vidéki kertek stílusos cserjéje is egyben, melyből alacsonyabb térelválasztó, vagy akár magas telekhatároló sövény is nevelhető. Maga a növény lassú növésű sűrű bokros cserje, melyen tojásdad alakú fényes bőrszerű levelek fejlődnek. Kis krém-fehér illatos virágai tavasszal nyílnak.
Napos, félárnyékos vagy árnyékos helyre is ültethető, üde, jó vízáteresztő képességű talajba. Évente egyszer, szeptemberben kell nyírni. Vízigénye közepes, de a hosszabb szárazabb periódusok során nem árt öntözni.

 

    Szagtalan orbáncfű

Szagtalan orbáncfű

Hypericum x inodorum

 
Ez a lombhullató, kompakt növekedésű cserje a nyár folyamán nagy tömegben hozza hosszú-porzós, sárga virágait, melyeket fényes, bordó vagy narancsszínű bogyók követnek. Alacsony növekedésének, valamint attraktív, sűrű, bőrszerű levélzetének köszönhetően ideális virágos talajtakarót nevelhetünk belőle. A szülő fajokkal ellentétben a keresztben átellenesen álló levelek dörzsölésre nem árasztanak illatanyagot, innen ered elnevezése is. Végső magassága kb. 1 m. Érdekessége a növénynek, hogy a bokrokat a nyár derekától egyszerre borítja be a mutatós virágok és a fénylő bogyók sokasága.
Gondozása:
Könnyen nevelhető cserje, mely sokféle talajt tolerál, feltéve, hogy az jó vízáteresztő képességgel rendelkezik. Elsősorban a napos, félárnyékos helyet szereti, de ültethetjük árnyékos helyre is, ekkor azonban viszonylag visszafogott virágzásra számíthatunk. Fagytűrő növény, de hidegebb teleken visszafagyhat a földbe, ilyenkor azonban tavasszal újra kihajt. Vízigénye közepes, de könnyen átvészeli a rövidebb aszályos időszakokat is. Kártevők és betegségek ritkán okoznak komolyabb problémát, de levélrozsda időnként megjelenhet.
 

    Tapadó vadszőlő

Tapadó vadszőlő

Parthenocissus quinquefolia

 
Falra, kerítésre futtatva az ősz egyik legszebb dísze ez a leveleivel és terméseivel egyaránt díszítő erőteljes kúszónövény. A burgundi vörösre színeződő tenyeresen összetett, nyúlánk formájú levelek és a fürtökben megjelenő kékesfekete bogyók igazán szemet gyönyörködtető textúrát adnak ennek az Észak-Amerikából származó fás szárú cserjének, amely akár 10-15 m magasra is képes felkapaszkodni a kacsai végén fejlődő tapadókorongok segítségével. Jelentéktelen zöldes virágai nagy végálló bugákban nyílnak a nyár elején. Fűrészes szélű jellemzően 5 részből álló csúcsos végű levelei október folyamán nyerik el jellegzetes színűket. Árnyéktűrő tulajdonsága miatt még az északi és a keleti falakra is képes ragyogó levéldíszt varázsolni. Bár bogyói az ember számára mérgezőek, a madarak számára fontos táplálékforrást jelentenek. Mivel a cserje könnyen túlburjánzik, érdemes minden évben erőteljesen megmetszeni.
Gondozása:
Félárnyékos, árnyékos helyet, jó vízelvezetésű talajt igényel. Gyorsan fejlődő, igénytelen télálló cserje, melynek erőteljes terjedése folyamatos metszéssel tartható kordában.
 

    Kúszó kecskerágó

Kúszó kecskerágó

Euonymus fortunei

 
Ázsiában őshonos örökzöld törpecserje, mely habitusánál fogva sokrétűen használható fel kertjeink díszítésére. Alacsony sövényként, talajtakaróként, de akár előkertek szoliter növényeként is megállja a helyét, ugyanakkor csak minimális gondoskodást igényel. Ez a mutatós levelű cserje kezdetben felfelé törő, később oldalirányban szétterülő formát mutat, melynek magassága nem haladja meg az 50-70 cm-t. Fényes ovális levelei, melyek széle lehet aranysárga vagy fehér is, olyan sűrűn borítják be a növény elterülő szárait, hogy a gyomokat is elnyomják. Lombozata télen enyhén rózsaszín árnyalatot kap. Teljes mértékben fagytűrő növény.
Kifejezetten igénytelen cserje, mely napos vagy félárnyékos helyen fejlődik legjobban. Ritkán szorul metszésre, de amennyiben szebb formát akarunk neki adni, tegyük azt a tavasz folyamán. A talajban nem válogatós, de ügyeljünk arra, hogy az jól áteresztő legyen. Vízigénye közepes.
 

    Azalea

Azalea

 
Csak savanyú talajba érdemes ültetni - a meszet nem bírják!
Május környéki virágzásával csodálatos hangulatot,dekorációt képez a kertben.
Félárnyékos helyet kedvel, a párásítást meghálálja.
Rendszeres ápolást igénylő gyönyörű növény, max. 4 méter magasra növekvő cserje.
 

    Balkáni babérmeggy

Balkáni babérmeggy

Prunus laurocerasus

 
Sűrű ágrendszerű örökzöld cserje, mely kifejlett korára széles, terebélyes bokrot alkot. Jó alternatíva lehet tujafélék kiváltására, hisz egész évben zöld felületet ad, ugyanakkor az évszakok váltakozásával virágdíszt és színes terméseket is megcsodálhatunk rajta. Felfelé álló fényes bőrszerű levelei igen sűrűn borítják be az erős ágakat, amitől a növény szinte áthatol-hatatlannak tűnik. A megannyi erős illatú fehér virágfürt késő tavasszal nyílik, és igen jól mutat a sötétzöld levélzet között. Virágaiból már a nyár végére cseresznye formájú pirostermések fejlődnek, melyek később fekete színűre változnak, s melyek az EMBER SZÁMÁRA MÉRGEZŐEK! Jól használható háttérnövényként, vagy nehezen karbantartható felületek, üres terek beültetésénél, ugyanakkor kisméretű kertekbe nem nagyon ajánlott. Magassága: 2,5-5 m.
Szívós fagytűrő cserje, mely nem válogatós a talajban sem, a túl meszes talaj azonban nem kedvére való. Elviseli a mélyárnyékot is, bár akkor a bokor nem lesz olyan tömött. Mivel virágai a kifejlett ágakon nyílnak, ha rendszeresen metsszük a növényt, akkor nem fog virágozni. A fiatalabb növényeket érdemes lombtakarással védeni a fagy ellen. Bizonyos gombabetegségekre érzékeny lehet. Száraz nyarakon öntözést igényel.
 

    Lila akác

Lila akác

Wisteria

 
Lombhullató fás szárú kúszócserje, amely kiválóan alkalmas épületek, fák vagy kerti pergolák befuttatására. Hosszú életű dísznövény, amely csavarodó kúszó hajtásaival akár 10 méter magasra is felkapaszkodhat. Jellegzetes pillangós virágú lila 20-30 cm-es lecsüngő tömött virágfürtjei hozzátartoznak a májushoz, s oly szépek, hogy pl. az idősödő Claude Monet-t is megihlették, aki egy egész képsorozatot szentelt e virágnak. Virágán kívül szárnyalt világoszöld levelei is igen mutatósak, így a virágzás elmúltával is kellő díszítőértékkel rendelkezik. Kezdetben lassan növekszik, később azonban igen erőteljes a növekedése, ezért a támasztéknak, amelyre felfuttatjuk meglehetősen stabilnak, és erősnek kell lennie.
Tápdús, nem túl meszes jó vízelvezetésű kert talajt, kifejezetten napos fekvést kedvel, de a félárnyékot is elviseli. Nyáron tartós szárazság idején öntözést igényel. A fiatal egyedek még fagyérzékenyek ezért télre takarást igényelnek. A túlzott trágyázás inkább csak a növény zöld részeinek fejlődését serkenti a virágképződéssel szemben.
 

    Saláta Boglárka

Saláta Boglárka

Ranunculus ficaria

 
Ritkás lomberdők és dombvidéki rétek lágyszárú tavaszi virága, mely fényes sárga szirmokból álló sugaras virágaival élénkíti fel a tavaszi tájat. Ez a gyorsan terjedő, szőnyegképző gumós évelő szív alakú zöld, ritkán bordó leveleivel sűrűn borítja be a talajt, mely fölött áprilisban jelennek meg élénk színű sok porzós virágai, melyek idővel némileg megfakulnak. Tavasz végén, a fák lombkoronájának kizöldülésével egy időben a növény föld feletti részei elpusztulnak, s a következő tavaszig visszahúzódik a föld alatti gumójába. Szereti a bokrok és fák alatti háborítatlan területeket, de sziklakertbe is ültethető.
Gondozása
Napos vagy árnyékos fekvést, üde, humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. A csigák és meztelencsigák időnként károsíthatják.
 

- - :: || :: - -

 

- :: Cédrus Kertészeti Üzletház :: -

 - :: 8200, Veszprém, Almádi út 46. :: -

- :: Telefon: +36 (88) 567-780 :: Fax: +36 (88) 567-781 :: Info-Mobil: +36 (30) 8676 794 :: -

- :: Web: www.cedruskertaruhaz.hu ::
- :: E-mail: cedruskerteszet@invitel.hu

- :: NYITVA TARTÁS :: -  
- :: Hétfőtől - Péntekig: 8 - 17 óráig :: Szombat: 8 - 14 óráig
- :: Oldalainkon megjelenő kínálatunk készletfüggő - elképzelhető, hogy az adott időpontban éppen nincs készleten
      - előzetesen....
KÉRJÜK, ÉRDEKLŐDJÖN ELÉRHETŐSÉGEINKEN!

- :: WEB Mester és a fotó: Kis Ferenc ...Infoline E-mail: kepesoldalak@gmail.com :: -